AHA kezelés

Az AHA-savak és AHA-kezelések a kozmetikában

Az AHA-savak: alpha-hidroxi acid

Előfordulása: főként gyümölcsökben

1.  Almasav - COOH(CHOH)CH2COOH Hidroxi-borostyánkősav, főként éretlen almákban fordul elő

2.  Borkősav - COOH(CHOH)2COOH, pezsgőfürdő készítésére, pórusösszehúzó készítményekben találjuk

3.  Citromsav - C3H4(OH)(COOH)3, Összehúzó, tonizáló hatása miatt arcvizekben, savanyú krémekben találjuk

4.  Glikolsav - CH2(OH)COOH Hidroxi ecetsav, a kozmetikai iparban megbízhatóan alkalmazott hámlasztó szer

5.  Tejsav - CH3CH(OH)COOH, keratolitikus, szaruoldó hatása miatt, tyúkszemirtó szerekben fordul elő. Az élő bőrt nem támadja meg. Szeplő elleni készítményekben, arcvizekben van jelen.

6.  C-vitamin - aszkorbinsav, egyik legfontosabb vitaminunk, zöld növényi részekben, citrom, paprika, zöldség és gyümölcsfélékben találjuk. Halványításra használjuk.

7.  Szalicilsav C6H4(OH)COOH, fűzfában , nyírfában lelhető fel. Konzerválásra, hajszeszek, krémek készítésére használjuk. Kis mennyiségben hámképző(keratoplasztikus), nagy mennyiségben hámoldó(keratolitikus), tyúkszemek illetve bőrkeményedések kezelésére alkalmas.

Az AHA -savak hatásai a bőrre:

  • hámlasztó, depigmentáló, pórusösszehúzó, tonizáló

Lehetőséget biztosítanak a bőr gyorsabb anyagcseréjére, mivel a hámlasztás során a  szaruréteget a kitűzött céltól függően elvékonyítjuk, növelve annak hidratáltságát és elaszticitását.

  • koptatás, felszíni hámlasztás, mélyhámlasztás

A koptatás kizárólag a szaruréteg(stratum corneum) felső rétegét érinti, segíti a diszjunktum rész leválását, érintve a kompaktum részt.

Célja:

A bőrlégzés helyreállítása, melynek a seborrhoeás, illetve zsíros bőrtípusok esetében van leginkább jelentősége. A seborrhoeás bőr egy megvastagodott hámmal rendelkezik, mivel a szaruképzés során a normál koleszterin-észter helyett olajsavak keletkeznek. Ebből következően a bőr légzése pang. Akadályozottá válik a tápanyagfelvétel, a sejtosztódás és a regenerációs folyamatok lelassulnak. Kialakul a "beteg", gyulladásos és gyulladásra hajlamos  és aknékkal tarkított bőr. A három eljárás abban különbözik egymástól, hogy a bőr különböző rétegeit érinti, változik a hámlás mélysége. Koptatást leginkább a bőr felfrissítésére, tonizálására, a hatóanyagok gyorsabb felszívódására alkalmazom, fáradt, idősödő és érzékeny bőrök esetében. Alkalmas különböző gépi kezelések megelőző fázisaként.(pl. ultrahang, dermaroller előtt peelingként használható.)

Gyakorisága: alkalomszerű

Kozmetikus kizárólag korpázó hámlást idézhet elő - lemezes hámlást szakorvos idézhet elő! Felszíni hámlasztás a szaruréteg felsőbb rétegeit érinti. Célom ezzel a jobb hatóanyag bevitel, de ennék az eljárásnál komolyabb célokat is kitűzök. Különböző okokból keletkezett májfoltok (Cloasma) koptatására, felszíni ráncok redukálására alkalmazom. Megjegyzem, a kozmetikus a májfoltok teljes eltüntetését nem ígérheti, mivel ezek a degenerált, túlműködött festékképző sejtek (melanociták) elhelyezkedése a bazális rétegben (Stratum Basale) van. Ahhoz, hogy a májfoltot teljesen el tudjuk tüntetni, már komolyabb, lemezes hámlásra van szükség, ami másodfokú égésnek felel meg. Itt ugyanis a hám és az irharéteget kell szétválasztani egymástól, (lásd nagy savós bulla, hólyag esetében) leválasztva az ún. beteg sejteket az egészséges, a DNS-ükben nem sérült sejtek újraosztódásra való kényszerítésével. Kizárólag ORVOS végezheti, ugyanis, ha a bazális réteg alatt sértjük meg a bőrt, a gyógyulás igen lassú és hegesedés léphet fel. (fagyasztásos eljárás, égés, lézerkezelés stb.)

A fokozott festékezettség (hiperpigmentáció) kialakulásának okaitól jelentősen függ a hámlasztás sikere. A kozmetikusnak meg kell tudnia különböztetni, milyen májfolttal rendelkezik a kezelendő bőr felülete (terhességi májfolt, hormonzavarok okozta májfolt, gyomor és bélrendszerek betegségei, valamint eróziós hatások kiváltotta cloasma, sugár illetve vegyi hatások)

Ezek ismeretében döntök arról, egyéb kizáró okok figyelembe vétele mellett, hogyan fogom a hámlasztást, illetve hámlasztási kezeléseket lefolytatni, esetleg a kezelést elutasítani. A sav fajtájának és töménységének kiválasztása meghatározza a kezelés időtartamát és gyakoriságát.

A bőr tonizálására, a jobb felszívóképesség eléréséhez, gépi kezelések elé az 5%-os Glikolsavat alkalmazom. Gyakorisága esetenként eltérő.  Az ősztől télig végezhető hámlasztás kúraszerűen történik. Itt már 1o-2o%-os töménységekkel dolgozom. Orvosi alkalmazásnál nem ritka a 4o-6o%-os koncentrációk alkalmazása.

A hámlasztás gyakorisága és számossága sok tényező függvénye - a vendég neme ( a férfiak bőre átlagosan 2o%-kal vastagabb), kora, bőrtípusa, valamint a panaszok jellege, egyéni érzékenységek. Hámlasztásos kúrát kizárólag ősztől tavaszig végzek, legfőbb oka a napfény. A "levékonyodott" bőr nem képes visszaverni a káros UV sugarakat. A hámlasztás idején természetesen használunk 5o+-os, a bőrtípusnak megfelelő fényvédő szereket. Alacsonyabb faktorszámú fényvédőszerek erre a célra alkalmatlanok,nem biztonságosak. A hámlasztás teljes kúrájának összes időpontját előre egyeztetem a Vendéggel, hisz egyetlen kimaradás is segíti a hámréteg visszaerősödését. Itt nem ez a cél.

A hámlasztás menete:

1. konzultáció

2. bőrdiagnosztika

3. kontraindikációk kizárása

4. időpontok egyeztetése

5. kezelési hozzájárulás kitöltése, tanácsadás

6. a kezelés

  •     a kezelendő bőrfelület letisztítása
  •     pH-érték beállítása
  •     a védelemre szoruló bőrfelületek kitakarása, elfedése (sminktetovált részek)
  •     a sav felhelyezése
  •     lúgos semlegesítés
  •     a kezelt bőrfelület megtisztítása

7. hidratálás

8. fényvédelem!